Reeds & Drone Reeds for asturian bagpipe

Roncones y requintos

Les notes de requintu na gaita asturiana correspuenden a la segunda octava de la que’l punteru tradicionalmente podía dar media (anguaño tan desendolcandose nuevos punteros, estudios y posiciones p’algamar una segunda octava entera). Son notes bastante usaes na música asturiana, sobremanera nos floreos que’l gaiteru toca al entamu y al final d’una pieza pa probar la gaita y calentar los deos pero que pola so poca duración nun se-yos presta demasiada atención a la afinación.

Un problema mui común nes gaites al subir a estes notes de requintu ye que’l roncón varíe porque estes notes consiguense con mayor presión d’aire na payuela. Si queremos podemos amenorgar considerablemente la variación del roncón si a la hora d’afinar el mesmu separamos la copa y la tercia, envede afinar el roncón como normalmente se fae moviendo namás que la tercia separandola o xuntandola cola prima. Repartimos asina la presión del fluxu d’aire nes tres pieces envede facelo namás qu’en dos.

Al nun abrir tanto la prima y la tercia y abrir ente la tercia y la copa algamamos que les cámares interiores del roncón formaes polos diferentes diámetros de los taladros interiores se compensen, l’aire circula más estable y la variación de soníu del roncón al requintar ye muncho menor.

Separación copa y tercia roncón

Separación copa y tercia roncón

Dexa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s